N-VA Hoegaarden hekelt gebrek aan ambitie bij gemeentebestuur

Op 10 februari 2015

Op de gemeenteraad van 10 februari ligt de goedkeuring van het meerjarenplan voor. De N-VA hekelt het gebrek aan ambitie bij de huidige meerderheid. “Volgens cijfers van het bestuur, zal er de komende jaren niet worden bespaard. Hoegaarden kent de hoogste schuldgraad, maar die schuift de CD&V gewoon door naar de volgende generaties”, zegt N-VA-fractieleider Liselore Fuchs.

In 2008 had de gemeente nog 4 miljoen euro in kas, dat zal volgens het voorgestelde plan eind 2015 verminderen tot 1 miljoen. De schulden zijn in diezelfde periode verdubbeld van 7 miljoen naar 14 miljoen. Een schuld van 2238 euro per Hoegaardier. Hoegaarden is koploper van alle vergelijkbare landelijke gemeenten in Vlaanderen en daar zal volgens de ramingen de komende jaren niets aan veranderen.

Geen zicht op verbetering

De gemeente Hoegaarden heeft maar net voldoende inkomsten om haar vaste kosten, onder meer door de hoge aflossingen en intresten, te betalen. Geld om zelf te investeren of te sparen is er zo goed als niet. “Toch plant de gemeente nog steeds verschillende grote investeringen,” merkt Liselore op, “Hoe worden die gefinancierd? Enerzijds hoopt men op subsidies, de rest moet opnieuw geleend worden. Resultaat: de schuldenberg blijft torenhoog.”

Verkoop eigendommen eenmalige reddingsboei

De schuld in Hoegaarden is momenteel 140 procent groter dan het gemiddelde van de cluster met vergelijkbare Vlaamse landelijke gemeenten. Dit ligt natuurlijk aan de investeringen die de gemeente de laatst jaren heeft gedaan. Maar het bedrag dat Hoegaarden geïnvesteerd heeft, bedraagt maar 30 procent meer dan het gemiddelde van de cluster. M.a.w. andere gemeenten spreiden hun investeringen beter en hebben een veel betere marge om hun investeringen zelf te financieren.

In 2014 heeft de gemeente heel wat van haar eigendommen verkocht wat een klein miljoen euro opleverde. Een reddingsboei die ze maar één keer kunnen gebruiken. “De CD&V-meerderheid in Hoegaarden moet dringend bezinnen over haar aanpak. Zo niet zadelen ze hun burgers op met een enorme schuld die ze vroeg of laat zullen moeten afbetalen…” vreest Liselore.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is