N-VA Hoegaarden

U bent hier

Windenergiepark in de regio heeft ook voorstanders

Op 25 september 2012

Daartoe heeft het Actiecomité per email vier vragen gesteld aan 39 kandidaten voor Hoegaarden en Tienen. De vragen waren met opzet absoluut gesteld en hebben ook betrekking op zaken die het lokale bestuursniveau duidelijk overstijgen. Ook het verzoek om met 'een eenvoudig Ja of Neen'  te antwoorden, was uitdagend bedoeld. 

Het verheugt het Actiecomité daarom dat de overgrote meerderheid van de kandidaten 'Ja' antwoorden op de gestelde vragen. Er is een duidelijke vraag naar meer transparantie rond de bouw van windturbines en ook naar een globaal windplan voor de regio. 

Van CD&V Hoegaarden, van burgemeester Jean-Pierre Taverniers, kregen wij acht keer een volmondig “Ja” op de vragen, zonder commentaar.
Van de vijf aangeschreven Tiense CD&V kandidaten kwam geen antwoord.

Voor Groen antwoordt de Tiense lijsttrekker Tom Roovers ja op de eerste drie vragen, maar met nuances. Over de aanvragen uit het verleden stelt de partij: 'De voor Electrawinds en Eximag voorgestelde inplanting was niet erg geslaagd. Daarom hoef je de je afwijzende houding niet te veralgemenen naar het hele Tiense en Hoegaardse grondgebied.'

N-VA Hoegaarden en Tienen antwoorden 'duidelijk ja' op de eerst drie vragen. 
Voorts zegt N-VA over onvoldoende elementen te beschikken over de oude dossiers. 
N-VA is overigens 'voorstander van de oprichting van een windmolenpark in onze regio als duurzame energiebron.'

Open VLD Tienen geeft een collectief antwoord van alle kandidaten: Ja op de vier vragen.
Hun Hoegaardse collega’s willen niet zomaar het ja/neen antwoorden, met name omdat 'de vraagstelling verder reikt dan Hoegaarden, en heel Vlaanderen betreft. Het beleid moet ook rekening houden met de continuïteit van energievoorziening en alle alternatieve mogelijkheden daarvoor.'

SP.A Hoegaarden ten slotte herhaalt dat 'groene en alternatieve energie altijd een prioriteit is geweest' en antwoordt, zonder verdere commentaar, vier keer ja.
Van de vijf aangeschreven Tiense SP.A kandidaten kregen wij helemaal geen antwoord.

De vragen luidden:

(1) Bent u bereid om helemaal transparant te communiceren over àlle plannen voor de inplanting van windturbines in onze regio en in Vlaanderen: bekendmaking van welke aanvragen zijn ingediend, wanneer en door wie, met voortdurende opvolging van hoever die projecten staan?
 

(2) Bent u bereid om mee te werken aan de bekendmaking van àlle overeenkomsten die al gemaakt zijn in verband met de geplande inplanting van windturbines in onze regio?
 

(3) Bent u bereid om mee te werken aan het onderzoeken van duurzame alternatieven voor de inplanting van windturbines in onze regio, zoals kleinschalige hydro-energieprojecten (nvdr op rivieren) om groene stroom op te wekken? 
 

(4) Bent u bereid, in het kader van de continuïteit van een stabiel lokaal beleid, om bij een mogelijk volgend project van inplanting van windturbines in onze regio, de eerder geformuleerde adviezen van de gemeentelijke overheid in dat verband te respecteren?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is