Voetpaden in erbarmelijke staat, maar verbeteringen zijn op komst

Op 27 januari 2017, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

De stoepen van de Sint- Niklaas- en de Goetsenhovenstraat in Outgaarden verkeren in een erg slechte staat. Maar verbeteringen zijn op komst.

Oppositieraadslid Achiel Van den Steen(N-VA) deed tijdens de gemeenteraad in Hoegaarden zijn beklag over de toestand van de voetpaden in Outgaarden. Vermoedelijk waren de stoepen aan elke kant van de Sint-Niklaas- en de Goetsenhovenstraat aanvankelijk bedoeld als fietspaden. Maar nergens wijst een verkeersbord dat aan. Dus doen ze eigenlijk dienst als voetpaden. En ook dan is er een dringende onderhoudsbeurt nodig.

De stoepen van de Sint-Niklaasstraat liggen er over een halve kilometer hobbelig bij en zijn voor de helft van de breedte overdekt met aarde. “Tijdens de zomermaanden overwoekert het onkruid nagenoeg de hele breedte”, klaagt Van den Steen. “Dan zijn de paden moeilijk begaanbaar.”

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) heeft goed nieuws voor zijn collega: “Ik ben me ervan bewust dat deze paden veel worden gebruikt door Outgaardiers die in Altenaken de lijnbus nemen. Eerstdaags ruimen onze werklieden de weggespoelde grond op en werken ze de taluds bij.”

Meer werk is nodig aan de Goetsenhovenstraat die over nagenoeg het hele traject van één kilometer, tot aan de brug van de E40 en dus de grens met het Tiense Goetsenhoven, dwars door de velden loopt. Verzakkingen zijn schering en inslag en over de hele lengte zijn de paden overgroeid met onkruid en nagenoeg onzichtbaar. Eigenlijk zijn ze onbruikbaar voor fietsers en voetgangers.

Nieuwe fietspaden

“Er zijn veranderingen op komst”, zegt Taverniers. “Een voorontwerp ligt klaar voor de

aanleg van fietspaden tussen de E40 en het kruispunt van de Goetsenhovenstraat met de Brugstraat en de Hoogstraat, want langs deze weg passeren veel wielertoeristen. De investering staat in de begroting. Ik verwacht tegen november een aanbesteding. Het werk volgt in 2018. Tegelijk met de aanleg worden gebarsten betonplaten van het wegdek vervangen en het pleintje aan het oude gemeentehuis, nu ontmoetingsplaats Het Gemout, wordt verfraaid.” 

Voorbij de brug in Goetsenhoven heet de weg Pitsaerstraat. Ook daar liggen de stoepen er erbarmelijk bij. “Ik kan momenteel niet inschatten of Tienen hier ingrepen plant in navolging van Hoegaarden”, zegt de Tiense schepen van Openbare Werken Eddy Poffé (Open VLD). “Ik moet daarover nog overleg plegen.”

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland - 27 Jan. 2017, Pagina 2 - Achiel Baeken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is