Vier AED-toestellen, maar niemand kan ze gebruiken

Op 29 november 2014

Aan de sporthal, het gemeentehuis en de kerken in Meldert en Outgaarden hangt een AED-toestel of defibrillator om mensen te helpen wanneer ze hartproblemen krijgen. Ook in Hauthem en Hoksem komt binnenkort zo’n toestel. Maar een cursus om ze te bedienen, is er nog niet geweest.

Oppositieraadslid Liselore Fuchs (N-VA) wees erop dat Hoegaarden daardoor niet officieel erkend kan worden als hartveilige gemeente. Ze vroeg het gemeentebestuur om verenigingen te steunen die een cursus bij het Rode Kruis aanvragen.

Om het label van hartveilige gemeente te krijgen en een cursus aan te bieden, moet tien procent van het gemeentepersoneel - drie mensen - een opleiding voor AED-gebruik hebben gevolgd.

Raadslid Hans Decoster (CD&V), zelf hartspecialist, gaf al demonstraties over AED-gebruik, maar op vrijwillige basis. ‘Het Rode Kruis vraagt per cursus 150 euro en dat schrikt mensen blijkbaar af’, zegt hij.

De vier toestellen zijn giften van privépersonen. OCMW-voorzitter Jos Cauwberghs (CD&V) is een van de schenkers en dringt aan op verduidelijking.

Oud-voorzitter Philibert Polleunis van de RK-afdeling in Tienen zegt dat hij het gemeentebestuur van Hoegaarden een gratis AED-cursus heeft aangeboden. Cauwberghs beweert echter dat die uitnodiging nooit is aangekomen. ‘Dat was wel het geval bij raadslid Decoster’, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). ‘Maar wij wachten op een officiële aanvraag van het RK. Er is blijkbaar een misverstand.’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is