U bent hier
Sluikstorten blijft een groot probleem
De Hoegaardiers klagen al lang over zwerfvuil in de straten van Hoegaarden. Maar ook onze mooie holle wegen worden ontsierd door afval dat mensen achterlaten. Af en toe komen wandelaars en fietsers er zelfs heuse sluikstorten achter. Onbegrijpelijk dat het huidige gemeentebestuur nog steeds geen gepaste maatregelen genomen heeft om het probleem tegen te gaan. N-VA Hoegaarden wil eindelijk paal en perk stellen aan dat soort wanpraktijken.
N-VA Hoegaarden heeft enkele duidelijke voorstellen:
- Voldoende middelen voor de technische dienst om hun job naar behoren te kunnen uitvoeren
- Vuilnisbakken in het straatbeeld plaatsen
- Mobiele camera's inzetten om sluikstorters te betrappen
- De overtreders zelf inzetten om de straten mooi te houden
- Sensibilisering van handelaars en consumenten, als ook van kinderen. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom zouden we ook verenigingen betrekken bij schoonmaakacties.
Lees hieronder het artikel in Het Laatse Nieuws:
De properheid van de gemeente laat op veel plaatsen te wensen over, zeker in de centrumstraat. Er werd geopteerd voor een groene aanpak van de Tuinen van Hoegaarden en van de begraafplaats, maar die ogen voor de meeste mensen ook 'vuil'. Sluikstorten blijft een probleem, ook al omdat het containerpark slechts één dag per week open is. De gemeente rekent op vrijwillige zwerfvuilpeters.
"Iedereen weet dat hij zelf zijn voetpad moet onderhouden. Mensen worden verwittigd . Als de technische dienst het in hun plaats moet doen krijgen ze een factuur. Gasboetes geven we alleen voor sluikstorten en op het voetpad parkeren", zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). Oppositieraadsleden Liselore Fuchs (N-VA) en Herwig Princen (Open Vld) evenals Stefan Matthys (Gewoon Wit) zijn voor regelmatiger onderhoud. "Voorzie op een structurele manier regelmatig onderhoud. Niet enkel voor belangrijke toeristische activiteiten of met een opportunistische aanpak juist voor een verkiezingsperiode", aldus Princen. "Sluikstorten blijft overal een probleem. Aan de parking in Rommersom is het fel verminderd, maar daarom niet opgelost. Aan de parking Paenhuys kwam de rommel er vooral door de kledingcontainers waar kinderen in kropen en er van alles uitgooiden", aldus de burgemeester. "Door het gebrek aan vuilnisbakken in de straten neemt het zwerfvuil snel toe. Zwerfvuilpeters zijn slechts een deel van de oplossing. Sensibilisering moet veel verder gaan. We moeten ook zorgen voor een correcte toepassing van de GAS-boetes", aldus Liselore Fuchs. "Neem meer mensen in dienst om het onkruid te bestrijden. Het project van de zwerfvuilpeters is een zoveelste manier om de inwoners, gratis, één van de taken van het bestuur te laten uitvoeren" voegt oppositieraadslid Luc Buccauw (sp.a) toe. En wat met het containerpark? "We gaan proberen het containerpark te behouden, ook na de voorziene drie jaar, maar 1 dag per week, zoals nu", zegt Taverniers. "We moeten gaan naar een 24/7 service. In elke deelgemeente moeten ondergrondse betaalcontainers komen waar iedereen zijn vuil kwijt kan", aldus Matthys. Burgemeester Taverniers verdedigt de groene aanpak van de Tuinen en van de begraafplaats. "Er mogen geen pesticiden meer gebruikt worden, maar alle alternatieven als afbranden of stomen zijn bezigheidstherapie. Vandaar de nieuwe groene aanpak."
Bron: Het Laatste Nieuws, 15 september 2018, p. 43 (HCH)