Paintball jaagt politici op stang

Op 16 december 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
Voetbalterrein Outgaarden

Het is nog onzeker of het verlaten voetbalveld in Outgaarden in aanmerking komt voor paintball. De gemeenteraadsleden van Hoegaarden maakten ruzie over de verwaarlozing ervan. OCMW-voorzitter Jos Cauwberghs (CD&V) voelde zich persoonlijk aangevallen.

Paintball wordt beoefend met ongevaarlijke verfkogels, maar tijdens de jongste gemeenteraad in Hoegaardenwerd over die sport wel met scherp geschoten. Begin dit jaar nam CD&V-gemeenteraadslid Anita Vorstenbosch ontslag om zich als zaakvoerster meer te kunnen toeleggen op de uitbating van paintball Funsation in een hal van de vroegere textielfabriek aan De Polder. Uitbater Jos Cauwberghs, ook OCMW-voorzitter, startte die zaak eerder op, maar is er nu niet meer bij betrokken.

Funsation schreef zich in als kandidaat om ook op het voetbalveld infrastructuur aan te brengen voor paintball. Een toewijzing zou al gebeurd moeten zijn, maar er kwam niets van in huis.

In de gemeenteraad interpelleerde oppositieraadslid Achiel Van den Steen (N-VA) naar een stand van zaken. “Wat liep er mis, wie is verantwoordelijk voor de erbarmelijke staat van de kantine door verwaarlozing en vandalisme en waarom laat een toewijzing van de erfpacht zolang op zich wachten?”, wilde hij weten. Hij vond het raar dat in het Staatsblad het adres van het voetbalveld als zetel van Funsation vermeld stond.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) zei dat er nog aanpassingen moeten gebeuren voor het ruimtelijk uitvoeringsplan. Een bodemonderzoek lijkt wettelijk nodig. Intussen haakten een boogschuttersclub en hondenschool uit Tienen af als kandidaat-erfpachters.

Schepen van Sport Filip Havet (CD&V) gaf de verwaarlozing toe. “Het wordt opgeruimd”, zegt hij. “De fusieclub Out-Hoegaarden haalt er haar achtergebleven materiaal weg. Daarna brengen we alles in orde. Nieuwe sloten zijn noodzakelijk, want er zijn te veel sleutels in circulatie.”

Op de website van N-VA kreeg Jos Cauwberghs het verwijt aan belangenvermenging te doen. Dat klopt niet volgens hem. “Ik ben bij Funsation geen beheerder meer”, zei hij. “Voor het project klopte ik eerder aan bij de gemeentebesturen in Glabbeek, Tienen, Landen, Sint-Truiden en Aalst, maar ik ondervond dat mijn politiek engagement een hinderpaal betekende. Vandaar mijn uittreding uit Funsation.” Zo wilde hij problemen in Hoegaardenvermijden.

Cauwberghs voelde zich niettemin persoonlijk aangevallen door N-VA. Hij scharrelde zijn papieren bijeen en verliet ruziënd met Van den Steen de zitting, hem verwijtend dat N-VA van hem een karikatuur had gemaakt. “Ik stel mijn mandaat ter beschikking als de gemeenteraad mij belangenvermenging verwijt.” Maar dat gebeurde niet.

Anita Vorstenbosch zegt inderdaad bedenktijd te hebben gevraagd over de toekenning van een erfpacht. “Tegen februari hoop ik op een beslissing”, zegt zij. “Eigenlijk ben ik nog niet zeker of ik op het voetbalveld met paintball wil beginnen. We kregen zopas in De Polder een tweede hal ter beschikking en zijn bezig die in te richten.”

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Vr. 16 Dec. 2016, Pagina 5 - Achiel Baeken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is