U bent hier
Oppositie kan meerderheid CD&V in Hoegaarden niet doorbreken.
In Hoegaarden brachten de gemeenteraadsverkiezingen niet veel nieuws onder de zon: CD&V behaalde voor de zevende keer op rij de absolute meerderheid. Meer nog, de partij versterkte zijn positie en behaalde een zetel extra in vergelijking met de verkiezingen van 2006. Zo zetelen er nu elf partijleden van CD&V in de Hoegaardse gemeenteraad, terwijl dit er zes jaar geleden nog tien waren. Ondanks het overrompelende en blijvende succes van CD&V zijn de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in Hoegaarden verschillend dan de voorbije jaren. De reden hiervoor is het ontstaan van de partij N-VA in Hoegaarden. N-VA Hoegaarden bestaat nog maar sinds enkele maanden, maar als nieuwkomer behaalden ze op 14 oktober onmiddellijk 16,30% van de Hoegaardse stemmen, wat de partij twee zetels oplevert. De resultaten van N-VA en CD&V zorgen ervoor dat s.pa en Open Vld in Hoegaarden in totaal drie zetels verliezen in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.
Gevoeligheid Vlaams Nationalisme
De 22-jarige Liselore Fuchs richtte de N-VA op in Hoegaarden en trok als lijsttrekker naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Liselore behaalde 288 voorkeurstemmen, een resultaat waarmee zij zeer tevreden is: “Ik dacht dat we het als N-VA-afdeling vooral moesten hebben van lijststemmen en dat de kandidaten met maximum 100 voorkeurstemmen tevreden moesten zijn. Maar uiteindelijk lag mijn persoonlijke resultaat ver boven mijn verwachtingen en dat is natuurlijk altijd leuk.”
In totaal behaalde N-VA twee zetels in de Hoegaardse gemeenteraad: één voor Liselore en één voor Achiel van den Steen. Daarnaast behaalde Liselore ook een zetel in de provincieraad. N-VA Hoegaarden is trots op dit eindresultaat: “We mogen niet vergeten dat we een nieuwe afdeling zijn en nog geen jaar bestonden op het moment van de verkiezingen. Daarbovenop waren we er niet in geslaagd om een volledige lijst samen te stellen omwille van de pariteitregel. Deze regel stelt dat het verschil tussen het aantal mannen en het aantal vrouwen op de lijst maximum één mag bedragen. Dat wij niet aan een volledige lijst geraakt zijn wijt ik aan gebrek aan tijd, gebrek aan ervaring en het feit dat het Vlaams nationalisme hier in Hoegaarden gevoelig ligt. Met een halve lijst erin slagen om 16,3% van de stemmen te behalen en daarbij twee zetels te veroveren is een sterke prestatie.”
Inspraak burger
Waar N-VA vooral aan wil werken in Hoegaarden, is de inspraak van de burger: “We willen ervoor zorgen dat we overal aanwezig zijn en dat we noteren wat de zorgen van de Hoegaardiers zijn. Het is niet tijdens de verkiezingen dat dit belangrijk is, maar tijdens je legislatuur. Zolang je open en eerlijk bent in je communicatie, kan je je beslissingen en beleid verantwoorden.” Naast haar zetel in de gemeenteraad heeft Liselore nog een zetel in de provincieraad: Met mijn zetel in de provincieraad wil ik vooral kennis en ervaring opdoen. Dat is mijn eerste doelstelling.”
In 2018 zal Liselore opnieuw deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hoegaarden. Ze weet wel nog niet zeker of ze dan weer zal opkomen als lijsttrekker, maar blijft de partij in Hoegaarden wel trouw: “Ondertussen is N-VA Hoegaarden een beetje mijn ‘kindje’. Ik heb het initiatief genomen de afdeling op te starten, ik heb de eer gekregen het team naar de verkiezingen te leiden en nu werken we samen aan het versterken van de bestuursploeg. Ik zou het dan ook fantastisch vinden als ik deze afdeling op zeven jaar tijd kan laten uitgroeien tot een sterke afdeling die in 2018 wat potten kan breken.”
Minder inspraak oppositie
Valeriya Perevoznyk, de jongste kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Hoegaarden, verloor samen met haar partij Open Vld twee zetels in Hoegaarden. Dit was een resultaat dat ze niet hadden zien aankomen: “Natuurlijk zijn we allemaal een beetje teleurgesteld. Hoe meer zetels CD&V heeft, hoe minder inspraak er mogelijk is van andere partijen. Maar we laten ons hoofd niet hangen. We blijven ons voor de volle 100% inzetten en misschien worden we binnen zes jaar beloond voor ons werk en onze inzet.”
Valeriya hoopte voor 14 oktober dat de Hoegaardiers zouden stemmen voor verandering. De oppositiepartijen in Hoegaarden konden deze hoop echter niet waarmaken: “Er zijn mensen die al heel hun leven stemmen voor CD&V. Het is moeilijk om hen te overhalen om voor iemand anders te stemmen.” Hoewel Open Vld zetels verloren heeft, is Valeriya wel tevreden met haar persoonlijk resultaat: “Ik ben die 95 mensen zeer dankbaar dat ze op mij gestemd hebben.”
Nieuwe visie en verandering
Volgens Valeriya zijn er enkele punten waar de gemeenteraad zeker aandacht aan moet besteden: “Eerst en vooral moeten de wegenwerken zo snel mogelijk in orde komen zodat de mensen daar nog zo min mogelijk last van hebben. Ook moet er heel goed nagedacht worden over de gemeentefinanciën: momenteel liggen de uitgaven hoger dan inkomsten. De gemeente moet financieel gezond blijven in deze moeilijke financiële tijden. Tenslotte hoop ik dat de andere partijen veel meer inspraak krijgen, dat de Hoegaardiers beter vertegenwoordigd worden en dat Hoegaarden verder kan groeien en bloeien.”
Op de vraag of ze in 2018 opnieuw zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, antwoordt Valeriya positief: “Ik blijf me inzetten voor Open Vld: ik ben bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën en activiteiten die vooral op jonge mensen gericht zijn. Ik ga ook zeker deelnemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Tegen 2018 zullen er nog meer nieuwe en jonge inwoners zijn. Zij hebben nood aan een nieuwe visie en aan verandering.”