N-VA Hoegaarden pleit voor autodelen

Op 22 mei 2019, over deze onderwerpen: Klimaat en Energie

Er wordt regelmatig geklaagd over het gebrek aan parkeerplaatsen in Hoegaarden. Een oplossing dringt zich op. N-VA-gemeenteraadslid Liselore Fuchs komt met een opmerkelijk voorstel: elektrisch autodelen. 

Autodelen is volgens N-VA-gemeenteraadslid Liselore Fuchs een goed, duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een eigen (tweede) wagen. “Heel wat gezinnen hebben meer dan 1 wagen. Dat vergroot niet alleen de parkeerdruk, maar neemt ook een grote hap uit het gezinsbudget. Autodelen met elektrische wagens heeft grote milieu -, sociale en economische voordelen. Het vermindert het aantal auto’s, de kilometers file, de CO2-uitstoot, de parkeerdruk en de kost per persoon voor het gebruik van een wagen. Een win voor iedereen.”

Een auto huren in plaats van kopen

De gemeente zelf kan hier initiatief in nemen. Verouderde dienstvoertuigen kunnen vervangen worden door elektrische deelwagens. Liselore Fuchs: “We kunnen starten met twee wagens. Op het gemeenteplein komt dan een tweede laadpaal die voorbehouden is voor deze voertuigen. Zo kunnen ze gebruikt worden door de medewerkers van de gemeente voor dienstverplaatsingen als ook door inwoners voor hun verplaatsingen.” Als het systeem succes heeft, en er is vraag naar, dan wil de N-VA het zo snel mogelijk uitbreiden naar de deelgemeenten. Want zeker daar hebben heel wat jonge gezinnen nood aan alternatieven voor het bezit van een eigen wagen. 

Instappen en vertrekken met de smartphone

Inwoners die maar af en toe een wagen nodig hebben, kunnen zo de grote kost van een eigen aankoop vermijden en genieten van alle comfort van gedeeld elektrisch rijden. Instappen en vertrekken kan simpelweg via een app op de smartphone. Liselore Fuchs: “De gemeente kan een samenwerking aangaan met een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn er al enkele actief die gemeenten ondersteunen in het uitwerken van zo een plan. Via abonnementen kunnen de wagens dan verhuurd worden aan inwoners. Voor zo een 10.000 euro per jaar kan de gemeente al twee wagens ter beschikking krijgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is