Meer informatie over invoering Gele Bak van op de gemeenteraad

Op 14 januari 2020

We hebben op de gemeenteraad van 14 januari 2020 uitleg gekregen van EcoWerf over de invoering van de gele bak voor papier en karton in Hoegaarden. We zien in heel Vlaanderen een duidelijke trend om over te schakelen op containers voor elke soort afval. Specifiek voor de gele bak heeft EcoWerf zeven jaar lang een proefperiode lopen in Bertem en ze nemen alle geleerde lessen nu mee naar de andere gemeenten die in het system willen stappen. De gemeente Hoegaarden is zelf vragende partij om de gele bak in te voeren. Klein detail dat ze vanavond wel vergaten te vermelden: de inwoners van Bertem betalen momenteel niets voor de gele bak.

Ten eerste: Je kan de gele bak weigeren als burger, maar dan moet je dat wel laten weten aan EcoWerf, anders zal de bak sowieso bij jou geleverd worden in 2021. De brief met alle details moet nog opgesteld worden, maar je hebt als inwoner dus wel degelijk de kans om de gele bak te weigeren. Het gevolg is dan wel dat je je papier niet meer kan aanbieden voor de huisophaling en je met je papier naar het containerpark (in Tienen) moet waar je het dan weer wel gratis kan aanbieden. Je kan misschien ook afspraken maken met je buren en via hen je papier aanbieden.

Extra service

De gele bak wordt gezien als een extra service waarmee wij een groter gebruiksgemak kunnen genieten: we moeten niet meer sleuren aan zware dozen, we steken ons papier in een gesloten doos waardoor het niet meer gaat waaien en we hebben een vaste plaats voor de stockage van ons papier waardoor we geen ruimte meer moeten voorzien in huis of in een extra kartonnen doos. EcoWerf rekent €10 per jaar als kostprijs voor deze extra service komt doordat ze moeten investeren in nieuwe gele bakken en die bakken ook moeten leveren en er service op moeten voorzien (zoals het kosteloos vervangen van ‘defecte’ bakken). De ophaling zelf zal dan weer 18% minder efficiënt zijn dan vroeger. Ze zal langer duren door het aanhangen van de bakken aan de vuilkarren. De bak zal om de vier weken opgehaald worden. Hiervoor moet je niet extra betalen. Je betaalt dus niet per keer dat je de bak aanbiedt of per gewicht, maar enkel voor de huur van de bak. Deze huurprijs zal ook niet zakken naarmate de tijd verstrijkt en zal altijd €10 per jaar blijven.

Verschillende volumes

Je kan kiezen voor verschillende volumes. Aangezien het aandeel karton de laatste jaren gestegen is van 30% naar 42%, heeft EcoWerf gekozen voor een standaardvolume van 240 L. Dat is het dubbele van het standaardvolume van de grijze bak. Indien dat te groot is voor jou, kan je kiezen voor een bak van 120 L of 40 L. Als de standaardbak te klein is, is er nog de container van 1100L. Deze laatste wordt vaak bij appartementen geplaatst.

Sorteerstraatjes

Op onze vraag om in Hoegaarden sorteerstraatjes te plaatsen kregen we het antwoord dat EcoWerf hiermee bezig is. Alleen heeft men voor een sorteerstraatje minimum 60 aansluitingen nodig. Hiervoor zijn dorpspleinen, appartementsblokken en nieuwe woonwijken ideaal. Het complex aan de Brouwerij Lorierstraat zal zo een sorteerstraatje krijgen. Hier zullen enkel bewoners via een kaart gebruik van kunnen maken. Als N-VA-fractie pleiten we toch voor meerdere van deze sorteerstraatjes zodat inwoners hier terecht kunnen met hun huisvuil, pmd en papier en karton.

Blijven opvolgen

De N-VA-fractie heeft voor de invoering van de gele bak gestemd omdat de verbeterde service tegen een minimale prijs komt en elke burger individueel nog steeds de optie heeft om de gele bak te weigeren. Wij blijven wel open staan voor problemen en verzuchtingen. We willen de invoering van de gele bak en het uiteindelijke gebruik ervan zeker blijven opvolgen. Zo willen we dat op de brief van EcoWerf heel duidelijk vermeld staat dat je als burger wel degelijk de optie hebt om de bak te weigeren en met buren kan afspreken om samen de ophaling te regelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is