Gemeentebestuur weigert digitaal te vergaderen

Op 8 december 2020

Lees hieronder de mail die we gestuurd hebben aan de Algemeen Directeur met de vraag om deze te bezorgen aan alle gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en schepenen. De bijlagen kan je hiernaast downloaden.

Geachte burgemeester en schepenen,

Beste collega’s,

Ik zou graag willen beginnen met een bekende quote van Churchill: ‘Never let a good crisis go to waste’. Spijtig genoeg is dat exact wat de burgemeester en schepenen in Hoegaarden doen: De Coronacrisis verspillen. We komen vandaag, dinsdag 8 december 2020 samen om de meerjarenplanaanpassing te bespreken. Dat doen we niet virtueel, maar fysiek. En dat op een moment waarop aan iedereen gevraagd wordt om een extra tandje bij te steken omdat de coronabesmettingen niet snel genoeg dalen. En nota bene twee dagen nadat de Gemeente Hoegaarden zélf op haar Facebook pagina aan de burgers vraagt om extra voorzichtig te zijn en zich aan de regels te houden omdat er een kleine opflakkering is van het aantal besmettingen in onze gemeente.

Mijn collega’s en ik begrijpen het niet. Teams en Zoom zijn kosteloze tools die nu meteen ingezet kunnen worden om de gemeenteraden veilig en correct te laten doorgaan. Andere gemeenten zijn er bij de eerste lockdown meteen mee gestart en zijn er wegens het gemak zelfs nog niet van afgestapt. Vele gemeenteraadsleden werken voor bedrijven die al sinds de eerste lockdown volledig virtueel vergaderen. Sommigen onder ons hebben hun kantoor al negen maanden niet meer gezien. Waarom neemt het college van burgemeester en schepenen in Hoegaarden dan niet alle mogelijke maatregelen om ieders gezondheid te vrijwaren en de COVID regels te respecteren? Waarom de gezondheid van 25 mensen en hun familie op het spel zetten, terwijl een gratis oplossing voor handen is? Alles zou zoveel gemakkelijker gaan als we gewoon digitaal zouden vergaderen.

In het verslag van de inspectiedienst van Interleuven staat: “Uiteraard wordt de voorkeur gegeven aan maximaal digitaal werken.” Uiteraard… Maar wat lezen we dan? “Gezien dit volgens het bestuur niet mogelijk is…” Niet mogelijk? Waarom is dit in godsnaam niet mogelijk volgens het bestuur? Een reden krijgen we niet in het verslag. Een vermoeden hebben we wel. De reactie van onze Algemeen Directeur op de vraag om de gemeenteraad van November digitaal te organiseren loog er alvast niet om: “Het is sowieso een heel gedoe.” En: “We hebben onze handen meer dan vol, we gaan ons daar nu niet mee bezighouden…” Het is geen réden, maar wel een ingesteldheid. Tussen de eerste en de tweede lockdown was er namelijk tijd genoeg om zich daar wél mee bezig te houden. Het lijkt er wel op alsof jullie gewoon geen zin hebben om de stap te zetten naar het digitale tijdperk. Wij hebben nieuws voor jullie… het is binnenkort 2021. Het is tijd om een knop om te draaien. Het ziet er trouwens ook naar uit dat we nog niet meteen verlost zijn van de Corona-maatregelen, zullen we in de toekomst dan onnodige risico’s blijven nemen of gemeenteraden annuleren uit gemakzucht?

Maar goed, over naar de meerjarenplanning dan… Wel, wat de N-VA-fractie meteen opvalt aan de meerjarenplanning is het ontbreken van extra investeringen in digitalisering. Er is geen budgetverhoging aangekondigd in de meerjarenplanning. Wanneer zal er eindelijk een gemeenteraad virtueel kunnen doorgaan? Aanvullend: Wanneer zullen de Hoegaardiers de Gemeenteraden online kunnen volgen? Dit lijkt me het geschikte moment om de nodige investeringen te doen naar digitalisering en transparantie toe. Zeker nu de gemeenteraden maar voor een beperkt publiek kunnen doorgaan. Onder andere in Tienen is de digitale gemeenteraad een groot succes.

Philip, Christel en ik hadden vanavond graag aanwezig geweest op een van de weinige gemeenteraden van 2020. Door het annuleren van de gemeenteraden van april en november, komen we namelijk niet eens aan het minimum van tien gemeenteraden zoals in het huishoudelijk reglement staat. Uiteraard had dit minimum gemakkelijk gehandhaafd kunnen worden als jullie beroep hadden gedaan op digitale alternatieven. Echter, gezien de huidige situatie lijkt het ons niet meer dan gepast om vanavond niet fysiek aanwezig te zijn. Een hybride vergadering had hier ook een perfecte tussenoplossing kunnen zijn.

Spijtig dus dat de N-VA-fractie niet aanwezig zal zijn op de gemeenteraad van 8 december 2020. Een hybride vorm van vergaderen zou ook geen optie zijn geweest, want we weten ondertussen dat dit gemeentebestuur digitalisering ‘een heel gedoe’ vindt. “Attitude is a little thing that makes a big difference” of om het met een voorbeeld toe te lichten: “A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.” En voor het goede begrip, deze quotes komen niet van mij, maar ook van Churchill.

Gelieve deze ‘tussenkomst’ zo te noteren in het verslag van de gemeenteraad.

 

Met vriendelijke groeten,

Liselore Fuchsliselore.fuchs [at] n-va.be – 0492 64 10 38
Fractieleider N-VA Hoegaarden

Philip Collaersphilip.collaers [at] n-va.be – 046854 10 20
Gemeenteraadslid N-VA Hoegaarden

Christel Scheepmanschristel.scheepmans [at] n-va.be – 0497 82 74 51
Gemeenteraadslid N-VA Hoegaarden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is