Gele papierbak vanaf 2021 in Hoegaarden

Op 14 januari 2020

In 2021 introduceert Ecowerf de gele bak voor papier en karton in Hoegaarden. Minder gezeul aan dozen karton en papier voor de inwoners, minder rondvliegend papier in de straten én beter voor het welzijn (en vooral de onderrug) van de afvalophalers. Hoewel we als N-VA verheugd zouden moeten zijn dat er meer geel in de straten van Hoegaarden zal komen, hebben wij toch enkele bedenkingen bij deze nieuwe (verplichte) gele papierbak. 

  1. Plaatsgebrek in huis: Naast de grijze en de groene bak komt er dus in 2021 een derde bak bij. Heel wat inwoners hebben nu al onvoldoende plaats om al deze bakken te plaatsen. Personen in een rijhuis moeten de bakken achteraan op hun terras plaatsen en door hun hele huis rijden. Daarvoor moeten sommigen zelfs trap op en trap af. Een alternatief is de bakken aan de voordeur laten staan, in het voortuintje of gewoon op straat, zoals nu al gebeurt met de groene en grijze bak. Maar dat is ook geen zicht en kan zelfs een gasboete opleveren. Om dan nog te zwijgen over zij die op een appartement wonen... En dan zijn er nog de gelukkigen met een garage. Alleen zal deze geen dienst meer doen als parkeerruimte voor de wagen, maar als mini-containerpark. De wagen zal noodgedwongen op straat moeten staan. En dat met het huidige tekort aan parkeerplaatsen in de straten...
  2. Plaatsgebrek ín de bak: We zijn het er volledig mee eens dat de gele bak zal zorgen voor meer netheid in de straten, maar wat als de hoeveelheid karton en papier zo groot is dat je het niet in de gele bak krijgt? Of wat als de stukken karton zelf te groot zijn voor de bak? We denken aan de hoeveelheid karton na een simpele trip naar de IKEA... Of moeten we in dat geval, net zoals bij de grijze bak, speciaal bellen naar 'de groene lijn' van Ecowerf? We zijn benieuwd naar de oplossingen van Ecowerf.
  3. Kostprijs: We zijn volledig akkoord dat de gezondheid en ergonomie van de werknemers van Ecowerf van belang is en dat deze bakken een zegen zullen zijn voor hun onderrug, maar is het niet de werkgever die verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn werknemers? De nieuwe gele bak zal elk Hoegaards gezin 10 euro per jaar kosten oftewel 83 cent per maand. "Nog niet eens de prijs van een half pintje!" Dat kan misschien wel zijn, maar waarom biedt Ecowerf de gele bak dan niet kostenloos aan aan de inwoners? Waarom moeten de inwoners er €10 per jaar aan betalen terwijl vroeger de papierophaling helemaal niets kostte? Laten we namelijk niet vergeten dat Ecowerf ons oud papier verkóópt. De gemiddelde prijs voor 1000kg oud papier (ongesorteerd) bedraagt zo'n €30 tot €40. Een snelle berekening vertelt dat de verhuur van de gele bak 28.000 euro extra inkomsten voor Ecowerf zal opleveren in Hoegaarden alleen (in 2017 telde Hoegaarden 2805 huishoudens). 
  4. Verplicht: De huur van de gele bak is ook verplicht. Met andere woorden: Je kan ze niet weigeren en je móet betalen.

N-VA-voorstel:

Sorteerstraatjes: Na het sluiten van het containerpark in Hoegaarden mag er volgens ons ook eens geïnvesteerd worden in de afvalverwerking in Hoegaarden. De N-VA wil dat er eindelijk werk wordt gemaakt van Sorteerstraatjes in heel Hoegaarden (ja, dan hebben we het ook over Outgaarden, Meldert, Hoksem, Hauthem en Rommersom...). Inwoners kunnen daar dan terecht voor huisvuil, pmd en papier. Oh ja, en ondergrondse glasbollen, zodat het eindelijk gedaan is met sluikstorten op de huidige 'glasbolsites'. Het zijn in onze ogen noodzakelijke investeringen in een Hoegaarden dat jaar na jaar een bevolkingstoename kent en blijkbaar ook steeds meer appartementen toelaat op haar grondgebied. We leven in 2020, we mogen ook in Hoegaarden gerust mee zijn met de tijd...

 

Deze avond wordt het punt besproken op de gemeenteraad en Ecowerf zal aanwezig zijn. Alle inwoners van Hoegaarden zijn welkom op de zitting. We kunnen jullie alleen maar aanraden om te komen en de informatie uit eerste hand te krijgen. Wij verwelkomen u met veel plezier vanavond dinsdag 14 januari om 20 uur op het Gemeentehuis (van Hoegaarden uiteraard). ;-)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is