Andere gemeenten komen in de leer voor ijzelbestrijding

Op 17 februari 2016

Verschillende andere besturen komen in Hoegaarden hun licht opsteken voor de sneeuw- en ijzelbestrijding.

Dat zei burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) in antwoord op vragen van Liselore Fuchs (N-VA) en Achiel Vandensteen (N-VA). "Na de jongste sneeuwval kreeg ik in het weekeinde de stad Tienen en andere gemeenten aan de telefoon om inlichtingen over ons systeem. We zetten landbouwers met eigen strooiers in. Die beginnen op vier plaatsen tegelijk. Met de zware tractorbanden wordt het strooizout beter ingewerkt. Tractoren kunnen ook hellingen op, zoals de Zavelputte, waar de gemeentecamion niet opraakt." 

Toch liep niet alles van een leien dak. De sneeuw viel op vrijdag en dan zijn er, momenteel, maar twee van de dertien gemeentearbeiders beschikbaar (door ziekte, vakantie, deeltijds  werk). Er werden twee mensen uit vakantie teruggeroepen en de ploeg die elke vrijdag de afvalbakken leegmaakt moest mee sneeuw ruimen. De vier landbouwers strooiden vanaf zes uur en later in de dag nog eens. Daarna gingen ze het gemeentepersoneel helpen bij het ruimen.

Liselore Fuchs wees op problemen aan de ingang en op het speelplein van de gemeenteschool. Daar werd niet geveegd en de sneeuw was algauw in een ijslaag veranderd. Taveniers meldt dat er nu per openbaar gebouw een verantwoordelijke voor het sneeuwruimen wordt aangeduid. Achiel Vandensteen had de indruk dat er de strooiploeg in Outgaarden niet doorreed tot aan de gemeentegrens (de E40). Dat wordt tegengesproken. Hoegaarden laat strooien tot voorbije de brug, tot aan het eerste huis van Goetsenhoven.

Alle wegen in de gemeente werden bestrooid. In het weekeinde gebeurde dat niet in de doodlopende straten (zoals Ridder Iweinstraat). Daar is dan weinig vekeer en, bij vorige gelegenheden, wilden ouders er hun kinderen in de sneeuw laten spelen 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is