Kerkhoven lijken soms vuilnisbelten

Op 16 maart 2013

In en rond de afvalcontainers op de kerkhoven raken sluikstorters hun rommel onopgemerkt kwijt. Vooral de kerkhoven in Meldert en Outgaarden zijn een mikpunt. De politie houdt voortaan een extra oogje in het zeil. In Outgaarden verkeert ook het dodenhuisje in een lamentabele toestand. Het wordt afgebroken, want het is toch buiten gebruik.

Oppositieraadsleden Achiel Vanden Steen (N-VA) en Herwig Princen (Open VLD) maakten hun beklag over de toestand bij de bespreking van een nieuw reglement voor begrafenissen. Het bepaalt dat een begrafenis, bijzetting in een columbarium of asverstrooiing niet meer altijd kan plaatsvinden volgens de wensen van de familie van de overledene. Het schepencollege kan aanvragen weigeren. 'We aanvaarden geen ongepaste uren meer, zoals na 16 uur. Ook zijn er nu te veel begrafenissen op zaterdag', zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). 'Het gemeentepersoneel moet nu te veel overuren kloppen. Voortaan moet een begrafenis plaatsvinden ten laatste vier dagen na de dag van het overlijden.'

Verder bepaalt het reglement dat alleen Hoegaardiers een laatste rustplaats krijgen op de gemeentelijke kerkhoven. Tenzij de familie aantoont dat de overledene er eerder minstens veertig jaar heeft gewoond.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is