Gemeenteraad januari verplaatst voor hoger wedde nieuwe schepenen?

Op 22 november 2016

Zonder enig overleg of inspraak liet het gemeentebestuur vorige week weten dat ze de gemeenteraad van 10 januari vervroegen naar 4 januari. Een dag midden in de kerstvakantie. Toen N-VA-gemeenteraadslid Liselore Fuchs vroeg naar de reden van de verplaatsing, kreeg ze enkel de vage uitleg dat er die dag twee nieuwe schepenen aangesteld zullen worden. Liselore nam contact op met VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) en volgens hen zou de reden eerder financieel zijn: Hoe vroeger de twee nieuwe schepenen in januari aangesteld worden, hoe hoger hun wedde is op het einde van die maand.

N-VA-gemeenteraadslid Liselore Fuchs zat verveeld met deze kwestie: “Alle raadsleden doen hun best om hun agenda naar de gemeenteraden te schikken. Die vallen altijd op de tweede dinsdag van de maand tenzij de tweede dinsdag in een reces of op een feestdag valt. Hier gebeurt nu net het omgekeerde, een gemeenteraad die niet in het reces viel, zetten ze er plots middenin. Zomaar de data van de gemeenteraden veranderen omdat twee leden van het schepencollege hier persoonlijk voordeel uit halen, getuigt van weinig respect voor de raadsleden.”

VVSG liet ons daarenboven weten dat het perfect mogelijk is om de aanstelling van de nieuwe schepenen in december te laten doorgaan en zo de oorspronkelijke datum van januari te behouden. Na hiervan melding te hebben gemaakt, is het voorstel van Liselore aangenomen. “De les die we hieruit leren is wel duidelijk,” zegt Liselore, “Zelfs de kleinste beslissingen moeten we controleren of de meerderheid denkt vrij spel te hebben.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is