Erfpacht voetbalveld Outgaarden is doorgestoken kaart

Op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
Voetbalterrein Outgaarden

Dankzij onze Pop-Up Café’s en onze enquête hebben we een heel mooi zicht gekregen op wat er leeft in Hoegaarden. Een van de grootste bezorgdheden van de Hoegaardiers is dat het huidige gemeentebestuur zich onaantastbaar voelt. Ze vieren dit jaar hun 40ste jaar alleen aan de macht. En dat is eraan te zien. Het lijkt wel alsof ze zich alles menen te veroorloven. Het verloop van de toekenning van de erfpacht van het voetbalveld in de Jongensschoolstraat is zo een voorbeeld van de achterkamerpolitiek die in Hoegaarden gevoerd wordt. Een politieke cultuur waar de N-VA in 2018 maar al te graag komaf mee zou maken. Laten we even de toch wel zeer toevallige opeenvolging van feiten bekijken.

De eerste stappen

Eind december 2015 gaat de bal aan het rollen. De gemeente komt met het nieuws dat ze 300 000 euro wil investeren in een nieuw kunstgrasveld voor SC Out-Hoegaarden. Aan de steunmaatregel zullen wel ‘een aantal voorwaarden gekoppeld worden’, maar die moeten nog verder uitgewerkt worden. Zes dagen later, op 30 december kondigt OCMW-voorzitter Jos Cauwberghs, die op dat moment nog zaakvoerder is van Hoegaarden Paintball bvba, aan dat hij ‘een nieuw project’ wil realiseren rond de Paintball en op zoek is naar ‘een andere locatie dan de Polder om de activiteiten uit te breiden.’ Er is op dat moment nog een sprake van een erfpacht, maar de eerste stappen zijn wel al gezet.

Snel snel, van mijn erf(pacht)!

In de maanden die volgen wordt de aanleg van een kunstgrasveld in ijltempo door de gemeenteraad gejaagd. Waar al jarenlang over gepalaverd werd, kon plots op enkele maanden tijd geregeld worden. De club moest ook zo snel mogelijk weg in Outgaarden zodat het terrein vrij was. In mei wordt er voor het eerst gesproken over een erfpacht van het voetbalterrein. De voetbalclub moet zo snel mogelijk de kantine van Outgaarden verlaten, want de erfpacht zelf moet kunnen ingaan op 1 september 2016. Een datum die trouwens lang niet gehaald is.

Korte deadline: liefst zo weinig mogelijk kandidaten aub!

Op 10 mei komt het voorstel voor het eerst op de gemeenteraad, maar wordt uiteindelijk verdaagd naar de gemeenteraad van 14 juni. Verenigingen krijgen tot 31 juli om hun kandidatuur in te dienen. De N-VA vroeg om de deadline te verlaten zodat zo veel mogelijk kandidaten kennis konden nemen van deze opportuniteit en voldoende tijd zouden hebben om een degelijk voorstel in te dienen. Onze vraag werd genegeerd. Enkele weken later bleek dat de aanleg van het kunstgrasveld vertraging opliep. De deadline werd in een extra gemeenteraad uiteindelijk met twee weken verlaat naar 15 augustus.

Minimale communicatie voor minimaal bereik

Om kandidaten te vinden, moet je natuurlijk goed en veel communiceren. Als je kandidaten wil vinden tenminste… De communicatie rond de erfpacht was ronduit bedroevend. Er verscheen slechts één artikeltje op de website en één post op de gemeentelijke Facebookpagina. Het verlaten van de deadline werd al helemaal niet meer gecommuniceerd. Artikels die verschijnen over de erfpacht bevatten keer op keer foutieve informatie. Het lijkt wel alsof het bestuur geen enkele moeite wil doen om dit interessante aanbod aan de buitenwereld kenbaar te maken.

Voorschriften op maat van... Hoegaarden Paintball

Volgende probleem: de huidige voorschriften van het voetbalterrein zijn te beperkend. Nu mag het gebouw max 400m² en één bouwlaag groot zijn. In de nieuwe voorschriften zou dit toenemen tot 1500m² met twee bouwlagen. Hier is gelukkig een stokje voorgestoken. Nu spreken we nog maar over 900m² met één bouwlaag en een nokhoogte van maximum 4 meter. Wonder boven wonder had Hoegaarden Paintball bij haar kandidaatstelling in de zomer al erg concrete plannen om een grote constructie op het voetbalplein te plaatsen. Ook al zijn deze voorschriften nog steeds niet goedgekeurd…

Belangenvermenging?

De hele periode droeg Jos Cauwberghs twee petjes. Zowel die van OCMW-voorzitter als die van zaakvoerder van Hoegaarden Paintball bvba. Dat veranderde plots op 18/10/2016. Toen verdween zijn naam als zaakvoerder in de statuten van Paintball Hoegaarden bvba. Een lid van het schepencollege mag namelijk geen erfpachtovereenkomst sluiten met de gemeente. Anders spreekt men over belangenvermenging. Op 18/10/2016 veranderde ook de naam van Paintball Hoegaarden in Funsation Hoegaarden en verplaatste de maatschappelijke zetel naar Jongensschoolstraat 35 in Outgaarden, het adres van de voetbalkantine. En dat terwijl de erfpacht op moment van dit schrijven nog steeds niet ondertekend was. Strikt genomen kunnen we niet van belangenvermenging spreken, want de letter van de wet werd niet overtreden. We kunnen er geen klacht tegen indienen, maar het potje stinkt wel. Dit verhaal is nog niet ten einde…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is