Meerderheid verkoopt halve waarheden over erfpacht in artikel Het Nieuwsblad

Op 1 maart 2017, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
Voetbalterrein Outgaarden

Het artikel dat verscheen in het Nieuwsblad op 01/03/2017 klopt niet helemaal. Wij verduidelijken hier enkele feiten:

Dorp weet voorlopig geen raad met verlaten voetbalveld

Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is nodig om uit de impasse te geraken met betrekking tot de bestemming van het verlaten voetbalterrein in Outgaarden.

Het voetbalveld en de kantine tussen de Jongensschoolstraat en de Bostsestraat werden verlaten toen Sporting Outgaarden met SC Hoegaarden fuseerde. Het terrein is eigendom van de gemeente. Even leek het erop dat de paintballclub, een hondenclub en een circus naar de locatie zouden verhuizen. Maar dat ging niet door. “Omdat hun activiteiten niet strookten met de bestemming van het terrein”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V). “Die bestemming laat nu niet veel toe.”

FOUT 1: De paintballclub is nog steeds kandidaat-pachter en al van in het begin de favoriete partner van het schepencollege. Alleen heet de organisatie nu 'Funsation' en bieden ze meerdere activiteiten aan dan enkel paintball.

Recreatie, groen en wonen

Het terrein en ook het groen in de onmiddellijke omgeving hebben momenteel enkel 'recreatie' als bestemming. Maar met een RUP wil het gemeentebestuur de bestemming omzetten naar een zone voor wonen, een groenzone en een recreatiegebied. Dat schept meer mogelijkheden.

'Wonen' geldt aan de kant van de Jongensschoolstraat. “De rest komt in aanmerking voor zachte recreatie en dus niet meer voor veldsporten zoals voetbal en motorcross”, zegt schepen van Leefmilieu Marleen Lefevre (CD&V). “Er is nu al volkstuin De Moutgaard op een perceel. Dat is een goed voorbeeld van wat mogelijk is.”

In de gemeenteraad kon Liselore Fuchs (N-VA) met die uitleg geen vrede nemen. Ze wil eerst laten onderzoeken welke noden het dorp heeft en daarna het terrein de passende bestemming geven. Lefevre draait de rollen om. “Na vaststelling van het RUP volgt een oproep naar aanvragen. We gaan dan na of een aanvraag voldoet aan de grondbestemming.

FOUT 2: Het schepencollege heeft al van begin vorig jaar een partner om de erfpacht op zich te nemen. Ze zetten alles in het werk om die partner op dat terrein te krijgen, ondanks waarschuwingen van Provincie Vlaams-Brabant en Ruimte Vlaanderen. Het voorstel van N-VA Hoegaarden is om eerst te kijken naar de noden en wensen van de inwoners van Outgaarden. Dan kan je meteen heel concreet de voorwaarden van de erfpacht invullen met de focus op lokale behoeften.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) zegt dat er al overleg is geweest met een uitbater van vakantiekampen. N-VA gaat niet akkoord met de gang van zaken en zal een enquête houden onder de Outgaardiers om hun wensen te achterhalen over de toekomst van het voetbalveld.

FOUT 3: Die uitbater van vakantiekampen is niemand minder dan Funsation Hoegaarden. De partner van het schepencollege met wie ze al van in het begin samenwerken om de erfpacht in orde te krijgen en voor wie de erfpacht volledig op maat geschreven is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is